Šaty Audrey Hepburn jdou do aukce

14.09.2006 00:00

Proslulé černé šaty, které proslavila Andrey Hepburn ve filmu Snídaně u Tiffanyho, budou vydraženy v aukční síni Christies. Výtěžek půjde na pomoc chudému obyvatelstvu Indie.

Slavné šaty, byly navrženy francouzským návrhářem Hubertem Givenchy v roce 1961, tyto jednoduché černé šaty se staly „must have“ každé ženy západního světa. Stačilo, aby ho na sobě měla Audrey jen jednou a hned se stal příkladem nadčasové vytříbenosti a elegance.
Hubert de Givenchy se podílel na vytváření image Audrey. Jejich seznámení bylo velice originální. Givenchy měl navrhnout kostýmy k filmu Sabrina a očekával ,,miss Hepburn“, Katherine Hepburn, velkou hvězdu Hollywoodu. Avšak když do jeho salonu vešla Audrey, skoro neznámá herečka, v černých legínách a svetru, hned věděl, že ona je ta pravá, která musí prezentovat jeho nadcházející kolekci. Jejich spolupráce vydržela skoro 40 let. Stala se jeho múzou a on pro ni mistrem elegance. Stejně tak i Jackie Kennedy. Podle Audrey Hepburn jsou pojmenované slavné baletky od Salvatore Ferragama, který pro ni šil boty na míru.

Snídaně u Tiffanyho je natočen podle románu Trumana Capoteho, vydaného v roce 1958. Příběh vypráví o mladé ženě s neznámou minulostí, která se přestěhovala na Manhattan. A snaží se najít své místo ve velkém světě. Scéna z filmu, kde Audrey vystupuje kolem šesté hodiny ráno z taxi na 5th Avenue, stojí před výlohou obchodu Tiffany a jí svoji snídani z papírového hnědého sáčku je nezapomenutelná. Právě díky Audrey se tento film stal nesmrtelným. Právě tento rok slaví Snídaně u Tiffanyho 45. výročí.
Audrey Hepburn zemřela v roce 1993 ve věku 63 let. Je známá zejména díky své práci jako velvyslankyně dobré vůle za Unicef a její humanitární činnost. Dostala Oskara za Prázdniny v Římě a mezi její další nesmrtelné filmy patří Sabrina, My Fair Lady, Příběh jeptišky a další. Právě šaty z filmu My Fair Lady, navrženy Cecil Beaton, byly vydraženy v roce 2004 za 150 000 dolarů.
Znalci tvrdí, že je to opravdu jedinečná a velice vzácná příležitost vlastnit tento ikonický kus z filmové historie. Odhadovaných 50 000-70 000 dolarů budou věnovány majitelem šatů Dominiquem Lapierrem, na dobročinné účely v Indii. Šaty byly manželům Lapierrovým věnovány samotným Givenchym. Mezi zájemci by se měly objevit Victoria Beckcham nebo McLoughlin. Obě dvě jsou velkými fanynkami právě zmiňované Audrey.

moda.cz

Zpět